In anul 1957, cladirea din str. Petru Rares nr.41, devine Scoala Generala nr.3, nume sub care si-a inceput activitatea si invaţamantul de ucenici in anul 1990, cu un numar de 5 clase cu profilul confecţii, ajutor ospatar, lenjer-broder.
Nevoile comunitaţii locale au determinat cresterea populaţiei scolare si separarea Scolii Generale nr. 3 de invaţamantul tehnic, in anul 1997, aceasta din urma devenind o scoala cu statut propriu sub denumirea de Scoala Profesionala.
Prin contopirea celor doua unitaţi scolare, in octombrie 2000, s-a format cel mai tanar grup scolar profesional din judeţ.
Incepand cu anul scolar 2003-2004, aceasta unitate de invaţamant s-a transformat in “Scoala de Arte si Meserii”, iar din anul scolar 2008-2009 funcţioneaza sub denumirea de “Grupul Scolar de Arte si Meserii”. Din septembrie 2012, noua denumire a scolii este “Liceul Tehnologic Petru Rares Barlad”.
Liceul Tehnologic „Petru Rares” Barlad, judeţul Vaslui, ca oricare scoala din ţara are menirea de a desavarsi personalitatea absolvenţilor sai, oferind cunostinţe si dezvoltand capacitaţi exprimate in termeni de “cultura generala” precum si competenţe care sa permita orientarea si inserţia activa intr-un mediu social a carui caracteristica de baza este accelerarea ritmului schimbarii, fiind scoala care a modelat suflete si care a invaţat si pe alţii sa realizeze acest lucru.
In perspectiva, scoala noastra elaboreaza proiecte finanţate de catre Uniunea Europeana care vor permite colaborarea, realizarea de proiecte comune, transferul de tehnologii si experienţa, formarea profesionala a elevilor si adulţilor, precum si recunosterea diplomelor si calificarilor.
Desi aflata intr-o continua transformare, scoala a ramas consecventa idealurilor sale contribuind la modernizarea si dezvoltarea invaţamantului profesional si tehnic. Astfel formarea continua este o necesitate care izvoraste din schimbarile si mutaţiile ce se petrec in dezvoltarea economico-sociala atat la nivel micro cat si la nivel macro. Liceul Tehnologic „Petru Rares” Barlad, ca unitate de referinţa in peisajul invaţamantului barladean, n-a ramas pasiv la nevoile de dezvoltare socio-economice ale comunitaţii locale, determinand noi preocupari si modificari in structura de invaţamant, o adaptare continua a domeniilor de formare profesionala la cerinţele actuale ale pieţii muncii.
Din punct de vedere al resurselor materiale, scoala dispune de trei corpuri de cladire in care se afla sali de clasa, cabinete de specialitate, laboratoare si ateliere dotate cu echipamentele (mijloace didactice) necesare demonstraţiilor si aplicaţiilor menite sa formeze la elevi deprinderi de lucru, pentru fiecare meserie in parte.
La nivelul scolii exista o echipa de cadre didactice competitive preocupate permanent atat de perfecţionarea profesionala proprie cat si de atingerea unor performanţe deosebite in nivelul de pregatire al absolvenţilor. Echipa tehnica se bucura de rezultate meritorii in formarea profesionala a elevilor. Datorita profesionalismului si tactului pedagogic al colectivului de cadre didactice, am putut participa la diferite concursuri judeţene si naţionale unde s-au obţinut diferite premii.
Liceul Tehnologic „Petru Rares” Barlad asigura formarea profesionala pentru domeniile: industrie textila, mecanic, comerţ, turism si alimentaţie, estetica si igiena corpului omenesc, industrie alimentara.
Existenţa concurenţei intre sistemele de educaţie, implicarea crescanda a agenţilor economici si sociali, a mass – mediei in actul educaţional determina o permanenta preocupare pentru cunoasterea contextului social, adaptarea ofertei scolii la acest context dar si promovarea intenţiilor educaţionale prin toate mijloacele. O buna integrare socio-profesionala a absolvenţilor scolii noastre este posibila doar prin implicarea scolii in rezolvarea problemelor pe care le impune, in special, apariţia si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in zona III de restructurare industriala cu potenţial de crestere economica in care se afla si municipiul Barlad.
Unitatea noastra scolara constituie si un centru de formare profesionala pentru toate categoriile de varsta, ceea ce este concretizat si prin autorizarea noastra ca furnizor de formare profesionala a adulţilor. Pana in prezent a fost cuprins un numar de peste 500 de adulţi care au absolvit cursuri de re/calificare din care mai mult de 30% au fost incadraţi.
Pentru atingerea performanţelor propuse, formarea cetaţeanului european unitatea scolara intreţine si dezvolta colaborarea cu numeroase asociaţii, fundaţii, centre de cultura etc : Centrul de Sanatate “Myosotis” Barlad, Asociaţia “Buna Ziua, Copii din Romania”, Casa de Cultura “George Tutoveanu” din Barlad, Agenţia Locala de Ocuparea Forţei de Munca Barlad, Asociaţia “Speranţa Copiilor 2000”, Biblioteca “Stroe Beloescu” Barlad, Muzeul “Vasile Parvan” Barlad, Teatrul “Victor Ion Popa” Barlad, Fundaţia Pentru Mestesuguri Bucuresti, Muzeul “Marcel Guguianu” Barlad.
Baza materiala a scolii, este adaptata unui proces de invaţamant eficient si de calitate. Unitatea scolara dispune de 4 corpuri de cladire care cuprind 13 sali de clasa, 4 laboratoare, 3 laboratoare de informatica, 8 ateliere. In ce priveste incarcarea spaţiului de scolarizare putem afirma ca numarul salilor de clasa acopera in proporţie de peste 98% din numarul claselor de elevi.
Pregatirea teoretica a elevilor se desfasoara in sali de clasa si cabinete amenajate ergonomic, dotate cu mobilier nou in proporţie de 70%. Dotarea non-standard consta in dotarea suplimentara a salilor de curs standard cu echipamente ca: retroproiector, calculatoare, videoproiector, televizor, flipchart, ecran proiecţie.
Scoala are doua cabinete de informatica dotate cu 57 calculatoare prin programele M.Ed.C.T., respectiv prin derularea Proiectului PHARE RO 2004-2006, pentru Dezvoltarea Invaţamantului Profesional si Tehnic.
Dotarea atelierelor, atat din surse proprii cat si prin derularea de proiecte europene asigura buna desfasurare a procesului instructiv educativ. De asemenea scoala dispune de instalaţii de alimentare cu apa curenta, energie electrica (ptr. ateliere este asigurata tensiunea de 380 V), incalzire pe baza de gaz metan (exista centrala proprie).
Atelierul mecanic este dotat cu bancuri de lacatuserie cu menghine si sertare cu scule, 2 masini de gaurit, 1 polizor, 6 dulapuri metalice, machete de motoare secţionate si motoare funcţionale.
Scoala mai dispune si de un autoturism, marca MATIZ si un cabinet de “Legislaţie rutiera” care permite organizarea si desfasurarea cursurilor pentru scoala de soferi.
Pentru domeniul industrie textila exista 2 ateliere pentru pregatirea practica dotate cu instalaţiile si masinile necesare formarii profesionale (masini de cusut, o masini de cusut butoniere, o masina de tricotat, masini de surfilat, masini de cusut nasturi, mese de croit).
Atelierul de estetica si igiena corpului omenesc este dotat cu: oglinzi, posturi de lucru echipate corespunuzator pentru efectuarea lucrarilor de frizerie, coafura, manichiura, pedichiura, 4 fotolii, 2 masuţe pentru reviste de specialitate, 6 scaune, cuier. De asemenea dispune de instalaţii de alimentare cu apa curenta si energie electrica.
Pentru domeniile Turism si alimentaţie, Industrie alimentara, Industrie textila si pielarie unitatea scolara beneficiaza prin Proiectului PHARE RO 2004-2006, pentru Dezvoltarea Invaţamantului Profesional si Tehnic de dotarea la standarde europene a doua laboratoare (laborator industrie alimentara, laborator industrie textila si pielarie) si trei ateliere (atelier confecţii, atelier brutarie, bucatarie).
Biblioteca scolii funcţioneaza intr-un spaţiu adecvat avand in dotare peste 13000 de volume si un spaţiu amenajat pentru lectura. Pentru asigurarea logisticii necesare, au fost dotate cu calculatoare biblioteca si secretariatul.
La nivelul unitaţii activeaza un colectiv alcatuit din 84 cadre didactice, personal didactic auxiliar si personal auxiliar.
Cadrele didactice sunt preocupate permanent atat de perfecţionarea profesionala proprie cat si de atingerea unor performanţe deosebite in nivelul de pregatire al absolvenţilor. O parte dintre acesti profesori au lucrari publicate in reviste de specialitate, sunt autori de carţi de specialitate, sunt metodisti ai I.S.J. – ului, doctoranzi, materanzi, responsabili de cercuri metodice, profesori care sprijina apariţia unor reviste locale sau ale elevilor, etc.
70% din cadrele didactice cunosc o limba de circulaţie internaţionala (franceza, engleza), 80% stiu sa utilizeze calculatorul in activitaţile didactice, 10% din cadrele didactice utilizeaza mijloace media si tehnica de calcul, 70% aplica la orele de curs invaţarea centrata pe elev.
Asteptam sa vizitaţi Liceul Tehnologic „Petru Rares” Barlad pentru ca este singura unitate scolara din zona Barladului care, in urma absolvirii, va garanteaza, in proporţie de 80%, un loc de munca, in urma contractelor semnate cu diferiţi agenţi economici.